Rabu, 6 Mei 2015

Resepi: Singgang Pedas Ikan Kerisi

Assalamualaikum, sory ye kawan2 lambat pulak update blog hari ni. Tadi saya janji di instagram untuk post resepi singgang pedas. Jadi ini dia resepinya.. takde yang special sangat pun biasa2 saja..tapi comfirm sedap dan dah berjaya mengubat tekak ibu yang tengah mengidam ni. Selamat mencuba..

SINGGANG PEDAS IKAN KERISI
---------------------------------------------
*hidangan untuk 4 orang

Bahan-bahan:
5 ekor ikan kerisi saiz sederhana yang segar dari pasar(disiang dan dibuang sisik)
segenggam daun kesum
7 batang bendi muda

1 batang cili besar warna merah*
3 ulas bawang putih*
2 bawang merah kecil*
1/2 inci halia*
(kisar bersama bahan2 bertanda * diatas)

1/2 inchi lengkuas (dihiris nipis)
1 keping asam gelugur
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:
-------------------
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan bertanda * dan lengkuas, kemudian tambah air sedikit, masukkan asam gelugur daun kesum dan  bendi, tunggu menggelegak..baru masukkan ikan..masukkan gula dan garam dan rasakan, cukup rasa masam manis pedas, tutup api. siap..

Tiada ulasan: