Jumaat, 8 Mei 2015

Resepi: Sayur Lemak Kobis dan Ikan Goreng Tawar

Resepi 1: SAYUR LEMAK KUBIS

-------------------------------

1/2 kubis manis (yang kecik tuu, potong atau siang kubis tu ikut suka)

Seekor ikan kembung/selayang/selar segar (dikukus dan dibuang tulang, ambil isi je..ramas2, cek2 kot2 ada lagi tulang)

4 batang cili marang

Santan rm2

Sedikit air

2 ulas bawang putih di mayang

2 ulas bawang merah dimayang

Garam secukup rasa.

Cara Membuatnya:

Panaskan air dalam periuk, tambah santan..kacau sentiasa hingga santan menggelegak. Kemudian tambah isi ikan, bawang putih bawang merah, kacau lagi sebentar. Masukkan sayur kubis. Biarkan masak, rasa, tambah garam. Tutup api..siap.


Resepi 2: Ikan Goreng Tawar (suami saya bagi nama)

-----------------------------------------------------

Tadi semasa kukus ikan untuk sayur saya kukus 6 ekor ikan. Jadi guna ikan yang dikukus ni je, panaskan minyak..terus goreng garing siapp! Mudah kan?? 2in 1.

We all makan lauk ni dengan budu dan cili dalam budu tu..memang menambah la bagi yang suka. Hihi. Selamat mencuba.

3 ulasan:

Murniwati Awang berkata...

terliur..simple tapi sedappp

Nisa Zamberi berkata...

Hye jemput memeriahkan segmen saya :) http://qasehqudwah.blogspot.com/2015/05/segmen-selamat-hari-lahir-by-nisa.html

syadzilamustafa berkata...

ye murniwati, memang sedappp hihi
simple je kan